Slimme Buitenverlichting  thumbnail

Slimme Buitenverlichting

Published Sep 27, 23
4 min read

Voor leds wordt de lichtsterkte uitgedrukt in millicandela (mcd). 1000 millicandela is gelijk aan 1 candela. Hoe kleiner de stralingshoek waarin het licht uitgezonden wordt, hoe hoger de lichtsterkte (bij gelijkblijvende lichtstroom). Om bij benadering de hoeveelheid lumen uit te rekenen wordt het aantal candela's gedeeld door het deelgetal dat bij de stralingshoek van de lamp hoort (zie MR16).

De lichtterugval in de lichtopbrengst over de gehele termijn is minder dan 30%. De eerste generatie ledlampen kon niet gedimd worden, maar dimbare modellen zijn inmiddels op de markt. Door de geringe grootte kunnen ledlampen in allerlei vormen en designs verwerkt worden. Ze zijn daarmee geschikt om niet alleen als hoofdverlichting, maar ook als feestverlichting (bijvoorbeeld kerstverlichting) gebruikt te worden.

Ook deze gaan vele malen langer mee en worden minder warm. Bovendien is de kans op een kapotte lamp vele malen kleiner. Totale kosten, gebaseerd op 25. 000 branduren (ca. 7 jaar lang, 10 uur per dag) soort lamp aanschafkosten + (stroomverbruik × stroomprijs) = totale kosten gloeilamp 25 × € 0,45 + 25 W × 25.

Een ledlamp kan goed tegen snel in- en uitschakelen. Ledlampen zijn relatief duur in aanschaf. Ze verdienen zichzelf echter, afhankelijk van het gebruik, binnen een paar jaar terug. Eerdere generaties ledlampen hadden een kleinere stralingshoek, waardoor ze ongeschikt werden bevonden om bijvoorbeeld een hele ruimte te verlichten. Tegenwoordig zijn er volop ledlampen te koop met een stralingshoek van 360°.

Ledlampen werden koud en niet sfeervol bevonden. Tegenwoordig zijn er ledlampen met verschillende kleurtemperaturen verkrijgbaar, variërend van koel- tot (extra) warmwit. Ook de kleurweergave-index, die aangeeft of alle kleuren (bij verlichting door een lichtbron) op een natuurlijke manier worden weergegeven, is bij ledlampen nog niet altijd optimaal, er zijn veel goedkope lampen op de markt met een incompleet kleurenspectrum.

Ledlampen die direct aan het lichtnet worden aangesloten, hebben de neiging te knipperen op de frequentie van het lichtnet (50 of 60 Hz). Door het nagloeien hebben gloeilampen hier minder last van. Het effect is zichtbaar te maken door met de arm te zwaaien onder de ledlamp (stroboscopisch effect). Gloei- en spaarlampen kunnen de warmte die ze genereren verdragen.

De warmte die ze ontwikkelen moet daarom, hoewel zij veel minder is dan die van gloei- en spaarlampen, afgevoerd worden. Ledlampen worden daartoe voorzien van een aluminium koellichaam, dat vaak verbonden wordt aan het armatuur om het koeloppervlak te vergroten. Verder zijn er in het armatuur vaak openingen voor luchtkoeling.

Ledlampen, ingezet als assimilatieverlichting, kunnen dankzij de lagere warmteproductie dichter op de plant geplaatst worden. Ook is het hierdoor mogelijk om, zonder extreme warmteopbouw, gestapeld te kweken onder kunstlicht (verticale landbouw). Diverse elektronica- en chemieconcerns doen proeven met ledlampen voor het verbouwen van groenten in een cleanroom of fytotron in een fabriekshal, kantoor of winkel, waardoor er geen pesticiden nodig zouden zijn tegen plantenziekten en insecten.

Door ledlampen te gebruiken die alleen dat licht uitstralen dat door de planten gebruikt kan worden, kan een hoger energierendement behaald worden. Waar de lichtmeter gecorrigeerd wordt voor de sensitiviteitscurve van het menselijk oog wordt voor planten een andere aanduiding gebruikt. Voor de bepaling van fotosynthese wordt het aantal fotonen in het gebied van 400 tot 700 nm dat door de bladeren geabsorbeerd wordt gemeten.

De photosynthetic photon flux (PPF) wordt in de tuinbouw gemeten met een foton-fluxsensor. Planten doen de registratie van licht met een fytochroom. Straatverlichting langs de weg en op andere plaatsen in de openbare ruimte, zoals in parken, wordt in hoog tempo vervangen door ledverlichting vanwege de besparingen op kosten. Ook natriumlampen worden daar veel gebruikt.

De hoeveelheid lumen per Watt is ongeveer gelijk aan die van conventionele stadionlampen. De voordelen zijn dat ledlampen: dimbaar zijn, waardoor er bijvoorbeeld tijdens trainingen niet met vol vermogen gespeeld hoeft te worden; snel in- en uitgeschakeld kunnen worden en geen opwarmtijd nodig hebben. Voor en na een wedstrijd en tijdens de rust kan de sterkte van de veldverlichting meteen teruggebracht worden; gedurende de gebruikstijd minder snel in lichtopbrengst teruglopen en daarom minder snel vervangen hoeven te worden.

Latest Posts

Kesser Infrarood Verwarming

Published Jul 06, 24
8 min read